Translate

donderdag 15 maart 2012

Een zweef-teven tijdperk

Help, ik kan er niet meer tegen. Ik weet nu wel dat de wereld vol is, en het overal druk is, en dat er mensen zijn met problemen, eenzaamheid en liefdeloze levens. Maar dat er dan ergens ook maar één gluiperd hoeft op te staan, met een vredige glimlach, die een boek schrijft met sappige woorden, waarin beschreven staat hoe je blij met jezelf kunt worden, daarmee ook direct een bestseller schrijft, vind ik erg jammer.
Bekijk een interview met zo'n geweldige healer/ster, en alles wat ze zeggen is diezelfde non-informatieve ratel van clichés. Accepteer jezelf? zo hé die had ik nog niet gehoord!!
Gadverdegadver, schiet toch eens op. En waarom hebben zo velen daar die smakeloze behoefte aan? Hoe kan je leven zo miserabel zijn, dat je leugens koopt van oplichters, van meestal ongeschoolde domme zwetsers, om jezelf mee te troosten? Hoe is dat mogelijk, om echt alleen maar met je symbolen hersenhelft, die van de kleuren en abstractie, te luisteren, en daarbij volledig je logica te negeren?? Hoe?!
Want er staat echt niets in die boeken dat enige inhoudelijke waarde bevat. Het is een berg met lieve woorden mensen! Allemaal kleine aaitjes over je bange kind. Allemaal ballonnen voor je schaafjes, allemaal gekleurde pleisters voor elke druppel bloed.
Hupsa daar komt weer zo'n boek uit, in felle kleuren, met een titel die kort uitlegt dat het lijden vanaf hier stopt! Het is een titel met een troostende tekst. Diegenen die troost zoeken, herkennen meteen het boek. "Hier!! Hier lig ik, vol met troost! Koop mij maar, "healing voor de ziel" Quantum genezing", Deze dan, "Leven in liefde met jezelf" Zal die het doen dan? Zou het? Ik vrees van niet.
Weet je wat ik denk, het is weer gewoon het semantische effect wat die troost geeft. Het zijn de zachte woorden waar je met je ogen over glijdt. Elk woord is in ons brein gekoppeld met een gevoel, ervaring. Die boeken buiten dit effect uit. Totdat...., totdat je ervan afhankelijk bent geworden. Juist.., als een drug. Alles wat je afhankelijk maakt is een drug.

Als je een spiritueel boek leest, en er wordt je gezegd; 'hervindt de balans in je leven, balans is wat je nodig hebt', dan ben jij als lezer geneigd te denken; "ja balans, dat is zeker goed! Dat heb ik nodig" Je erkent de waarde van balans, je bent het er fijn mee eens. Dat alleen al, geeft je een goed gevoel. Lekker herkenning vinden hè? Alleen alles wat je zou moeten doen, om die balans in je leven te krijgen, doe je niet... Volgens mij ontstaat balans uit een zekere continuïteit van bezigheden, en niet het lezen van het woord! Het beamen van de noodzaak het te hebben. Twee heel verschillende dingen. Om gelukkig te zijn, is in de eerste plaats niet het boek te lezen dat zegt hoe je gelukkig moet zijn. Hoe belangrijk balans is, of bewustzijn is. Nee, om bewust te zijn, is misschien wel in eerste plaats vereist dat je ziet en snapt hoe dit boek wat je gekocht hebt, werkt! (help)

Een Christen haalt zijn motivatie uit de bijbel, een Moslim uit de koran. Ze weten wat ze kunnen verwachten, en als ze nieuwe fundamentalistische brandstof nodig hebben, volstaan een paar bladzijden...
En depressies blus je uit met spirituele hotemetotem. Felle kleuren, bloemen, glimlachende/ grijnzende oudere vrouwen, of mid 50 grijze mannen... (single natuurlijk) Ze zijn heel begrijpend, en vertellen hoe je jezelf kunt genezen. Meestal komt het hier op neer;

Past u op voor de clichématige confrontatie!!! Wie hier niet tegen kan, sla 1 alinea over....
Geloof in jezelf, denk aan leuke dingen, zeg niet dat je iets niet kan, wees goed voor anderen, vooral veel voelen, bewust zijn, en het gaat veel en veel verder. Iedere schrijver geeft een eigen draai aan hetzelfde fenomeen. Vrede -liefde -rust-ontspanning, voel je het effect al van de woorden? :)
Zal ik even doorgaan dan? "Liefde, zachte armen, wolken, blijheid, kinderen, ziel, rust, kussen, troost, dieren, vrijheid, kracht, samen, vrolijk, zachtheid", (laat de woorden hun effect maar doen) zo werken de spirituele boeken, met natuurlijk her en der zelfstandig naamwoorden, bijvoeglijk naamwoorden en lidwoorden ertussen....
(ik heb even Gregg Braden aangezet,http://www.youtube.com/watch?v=vRQeIsfQtE4
een idioot vanjewelste en terwijl ik met afgrijzen luister naar deze gek, probeer ik een rijtje te maken van de lulkoek. Meneer praat over wetenschap om zich te scharen bij de deze tak van beroeps beoefening. (ik noteer snel wat ik hoor....)
'2001 sept 11, satellieten!! (klinkt als complottheorie) vreemde signalen van satellieten, magnetische veranderingen, wetenschap had het nooit eerder gezien, spikes te zien op die data, nadat een vliegtuig in tower vloog. Wetenschap is vals op twee dingen; het ziet geen verbanden, alleen losstaande dingen. enz enz. ik stop dit wordt me teveel! Deze man is krankzinnig, maar zijn boeken verkopen geweldig.' wat erg....Denk echt dat onze Gregg lijdt aan schizofrenie ofzo. Want waar de hele wetenschap niet in slaagt, daar komt het feitelijk op neer, dat weet hij wel!!
Drugs, leugens voor het feel good gevoel. Geef mij mijn portie, dan kan ik weer voort! Gregg is de dealer, hij moet nieuwe leugens verzinnen, i.p.v de coke te versnijden. Het zijn andere dingen met eenzelfde doel. De dealer verkoopt een middel, dat middel heeft effect. Gregg verkoopt zijn middel (het boek) en de effecten zijn zinsbegoocheling. Een tijdelijke rust van binnen, een troost, net als de drugs een afleiding zijn. Alleen ieder kiest zijn manier. De een gaat voor alcohol, de ander rookt, weer een ander slikt pillen van de dokter, en een ander gebruikt niet-geregistreerde stoffen, van de nacht apotheek. XTC, en snuif in pakjes. Allemaal hebben we onze methoden. Liefst niet nodig om het op een van bovengenoemde manieren te doen. Dat zijn, zoals u al begrepen heeft, "de snelle manieren" Want om weer gelukkig te worden, kost tijd en moeite, maar bovenal geloof in jezelf, en anderen. Oeps!, laat ik nu maar stoppen, voordat u deze tekst misbruikt!!

We hebben het niet altijd gemakkelijk. Leven pakt ons op, en vaart een onaangename koers. Het is verleidelijk om die snelle weg te kiezen, waarmee we even tijdelijk weer terug zijn waar we waren. Weer even die rust, even dat feel-good gevoel vast.. Maar al gauw zakken we terug! Omdat de oorzaken niet zijn aangepakt. Het enige wat we doen, is erkennen van wat goed is. Daarvoor kopen en en lezen we de verhalen van hen die op onwetenschappelijke wijze verdienen aan jouw leed. Het helpt je echt, eventjes... Het geeft je een hand, het voelt goed! Maar weer zakken we terug, want we kunnen het niet zelf. En zelf is wat je moet, samen maar toch ook alleen, zonder mooie woorden, moeten we dat wat mooi en waardevol is, Waar Maken.

We leveren vrijheid en strijdlust in voor half-bakken oplossingen. Onze ruggengraat wordt week, en we verslappen. Maar we hebben nieuwe dragers gevonden! Zij begrijpen ons en dragen ons, of niet? Of zijn het gestoorde idioten waar wij als hulpeloze mensen teveel op vertrouwen?De mensen die doen alsof zij het weten, maar zonder de hulpeloze, nooit zo welvarend waren geworden. Dan stonden ze in een fabriek aan de lopende band! Het lijkt verdomd veel op een spel, met zieke regels. De ziekte erin is, dat wij geneigd zijn onszelf weg te cijferen, en alles op te hangen aan die illusie. Waren die boeken niet in eerste instantie jou als lezen sterker te maken? Nee! Want als je echt sterkt was, had je hun niet nodig. Deze mensen maken je afhankelijk, en komen met steeds nieuwe vreemde theorieën aandraven om je meer en meer te verwarren. 
~Ik zeg; Pas op! Dit werkt nog gemener dan alcohol en drugs! Dit werkt op het niveau van je denken, je perceptie van de wereld. Deze gluiperds knoeien, al of niet bewust van wat ze uitkramen, met je besturing!~
Maar jij bent het die informatie toelaat. Jij stelt je grenzen. Wees daarom selectief naar wie je luistert. Kijk naar de bron, wie zegt dit, waarom wordt dit gezegd, voor de spreker of voor het publiek? wie wordt hier beter van? enz enz...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kritisch = analytisch