Translate

dinsdag 9 april 2024

Leken uitleg vaccinatie en meer

Het immuunsysteem

 Ieder mens heeft een eigen immuunsysteem

 Zonder dit immuunsysteem kun je niet leven. (AIDS = langzaam wegvallen van immuunsysteem)

Wat is het nu eigenlijk, dit immuunsysteem?

Dit bestaat gespecialiseerde cellen met unieke eigenschappen en functies. Sommigen herkennen bacteriën en of virussen, of fragmenten daarvan.

Deze cellen zitten overal door je lichaam verspreid, maar hoofdzakelijk in je lymfesysteem met lymfeknopen. Het is een kanalensysteem net zoals het bloed met aders en slagaders. Alleen bloedvaten systeem heeft een pomp (ons hart) en het lymfesysteem niet. Verder vervoert het vocht i.p.v. bloed. Het circuleert alleen bij spierspanning en dus lichaamsbeweging. Spieren drukken tegen die vloeistofkanalen en creëeren stuwing. Doordat er kleppen in die lymfekanalen zitten, kan die vloeistof stuwing één kant op, vooruit en niet terug. Uiteindelijk zal dit vocht weer in het bloed terugkomen. Mensen met een slecht hart hebben vaker dikke benen/ voeten. Hun lichaam heeft moeite om het vocht terug te krijgen vanuit de ledematen. Hart-bloed-waterhuishouding staan in verbinding. Goed hart en veel beweging zorgen zo voor een goede verspreiding van voedingsstoffen, en afvoer van afvalstoffen. Vloeistofstroming is ook essentieel voor je immuunsysteem. Afweercellen kunnen namelijk sneller overal komen!

Herkenning en-verdediging

Onze eigen lichaamscellen hebben signaalmoleculen aan hun buitenkant die zeggen; ‘ik ben geen bedreiging, immers jij afweercel en ik delen diezelfde moleculen.’ Dit herkennen van elkaar gebeurt spontaan tijdens botsing van cellen. Het is te vergelijken met het ontmoeten van een goede vriend op straat. Je weet meteen dat het goed zit. Maar als jouw afweercellen geen herkenningspunten zien tijdens een ontmoeting, gaan ze in alarm. Wat er dan gebeurt is ingewikkeld en voor nu niet belangrijk. Wat telt is dat je moet weten dat er best veel tijd zit tussen deze herkenning van de bedreiging, en het vernietigen daarvan. Die tijd is meer dan een week. Met een gevaarlijke bacterie of virus is die week dan te laat en dit betekent dan ook de dood.


De vaccinatie

Het enige wat de vaccinatie doet en waarom deze wordt gegeven is om deze reactie tijd van minimaal een week te verkorten tot enkele dagen. En zodoende kan het levens redden. Daarnaast is de afweer-respons van je lijf sterker. Dit heeft te maken met het feit dat jouw immuunsysteem ‘leert’ en ‘onthoudt’. De inenting heeft hem geleerd, getraind en doen onthouden. En omdat virussen en bacteriën constant veranderen, zal er ook telkens een daarop gelijkend vaccin moeten worden ontwikkeld. Het DNA is onderhevig aan mutatie en verandert. Gevolg is dat onze afweer specifiek is en die verandering in bacterie/ virus kan zorgen voor
vermindere afweerrespons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kritisch = analytisch