Translate

maandag 6 maart 2023

Over mensen in hun waarde laten


Waarom zou je mensen in hun waarde moeten laten? En wat is die waarde dan? Weer zoiets van: 'Je mag een ander niet bekritiseren' Niet erg logisch.

Vanaf vier jarige leeftijd worden we op scholen geplaatst en het enige wat ze daar met je doen is je uit je waarde halen. De hele maatschappij is erop ingericht, niet om je in je waarde te laten, maar je uit je waarde te halen, en daarvoor in de plaats nieuwe waarden te geven. Zogenaamde 'Betere waarden' 
Dus de aanleg om met waarden te spelen en waarden te vervangen, dat voorbeeld hebben we van kleins af aan meegekregen. Waarom zou je daar niet zelf op latere leeftijd mee mogen doorgaan, en precies datgene doen, wat ze met jou gedaan hebben? Wie zijn leven besteedt aan denken, zoals een filosoof bijvoorbeeld, het zou dan toch zonde zijn als deze dit niet deelde met de niet-zo-diep-na denkende?

Ik laat niemand in hun waarde, en ik zal je zeggen waarom niet.
 

Je waarden, die zul je moeten verdedigen. Als je belachelijke waarden hebt, en je ziet dit zelf niet in, dan zou dat nogal lullig zijn als niemand je corrigeert of ten minste probeert je in te laten zien dat er nog 'andere opties' zijn. Dat wil zeggen; Als je een voorstander bent van 'ieder in zijn waarde laten' dan is dat mijn waarde om die poging toch te wagen. Helpt het niet, dan is het een kwestie van helaas. 

Maar niemand kan een regel verzinnen, zichzelf te verzekeren van kritiekloosheid. "Je moet mij in mijn waarde laten" Oh ja?? Laten wij Marc Dutroux ook dan maar fijn in zijn waarde, en al die criminele TBS-ers? Waarom zijn er dan gedragstherapeuten? Waarom bestaat er een woord als opvoeding? Wie zegt dat je na je 18e onschendbaar bent? Klaar bent en genoeg weet? Wie zegt dat je iedereen met een wat oudere kop met rust moet laten? En waarom bestaat er dan zoiets als een debat? Waar is redeneren dan goed voor?, als je iedereen lekker in zijn waarde moet laten? Vooral doen! Ja vast! Erg verstandig om iedereen in zijn waarde te laten! Maar dat was sarcasme van me.

Natuurlijk zou dit heel erg dom zijn. En het enige wat er verloren gaat wanneer je iemand niet in zijn waarde laat, is zijn of haar ego. Maar dat is niet erg. Het ego moet je liefst zo snel mogelijk van af. Daar heb je meer last van dan profijt. 
Toegeven is en blijft helaas voor het merendeel van de mensen een pijnlijke aangelegenheid. Dat doen we niet graag. Zelfs al weten we dat we ernaast zitten, en ligt het er duimendik bovenop. We misgunnen de ander het plezier van de overwinning. Kennelijk is het dan voor jou meer een strijd dan een meningsverschil gebaseerd op reden en logische gronden. Want zo zou het moeten zijn! Het is volslagen achterlijk om te denken dat jouw mening van jezelf is en dat jij die hebt uitgevonden en op de een of andere manier tot je laatste snik verdedigen moet. Zelfs als je geen gelijk hebt!

Mensen in hun waarde laten is zelfs egoïstisch. Als je in een samenleving woont is praten belangrijk, en gelijkgestemdheid schept vrede. Het is als een soort garantie. 
Het is ook fout om als individu in je waarde gelaten te willen worden. Daarmee zeg je, dat jij niet van plan bent om aan jezelf te werken. Sterker nog, niet van plan bent de poging te wagen en het eigenlijk wel goed vindt ongeacht of je gelijk hebt. Je wilt jezelf niet verbeteren, en je wilt het niet weten. Wauw, is dit niet erg tegenstrijdig met het leven zelf? Nieuwsgierigheid en ontdekken.

Ik vind daarom de uitspraak: 'Mensen in hun waarde laten', de grootste onzin. Want wat die waarde is, dat moet nog blijken.

Het is wat anders wanneer de mensen zelf aangeven in hun waarde gelaten te willen worden. Dat kan en mag en is hun goed recht. Maar daarmee verdien je als vanzelfsprekend minder respect. Het is namelijk geen fraaie eigenschap. 

 

~Dit was weer een buitengewone beschouwing op gewone zaken~
 

Het was me een waar genoegen!

(Ergens twijfel ik, uiteraard, hoe kan het ook anders? Laat me daarom als je wilt, je waarde achter. Je mening dus., dan beloof ik je daarmee te laten. In je waarde dus. En voed ik mijzelf voor eventjes met die van jou. Gewoon, om te vergelijken)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kritisch = analytisch