Translate

zondag 6 november 2011

Emotie teorie

Emotie theorie

Twee soorten emotie;

~de verwachte en de onverwachte emotie,(de emotie-drift)~

verwachte emotie

De verwachte emotie voelen we opkomen en kunnen we zelf doseren. Dit is de prettige emotie en hiermee raken we overbodige belasting kwijt. Dit is ook de emotie die we kunnen opwekken en sturen. Dit mechanisme is een herkenning mechanisme. Voortkomend uit een diep gevoel van begrijpen. In tegenstelling tot de emotie-drift hier later uitgelegd, werkt deze precies andersom. Hierin is juist een overdosis vertrouwen en zekerheid die plotseling wordt opgewekt verantwoordelijk. Dit kan door film, tv, luisteren naar het verhaal van een ander, of een luisterend (begrijpend) oor naar jou. Of bijv. "het huilen van geluk" Centraal staat hier; VERBINTENIS

onverwachte emotie

~Deze theorie gaat ervan uit dat het pure in de mens, ontzettend gevoelig is en daarom continu bescherming vereist~

De onverwachte emotie is de emotie uit schrik, deze komt onaangekondigd en hierin doen we dingen waarvan we soms spijt krijgen. Dit door een gebrekkige controle, omdat we vervallen in het emotie moment. Ik noem de onverwachte emotie: de emotie-drift. Oncontroleerbaar.

Wat gebeurt er? We hebben een schild, een zekere mate van incasseringsvermogen. Een mate van innerlijke afsluiting voor signalen van buitenaf. Deze is afgestemd met de verwachting in het hier en nu, afhankelijk van plaats en ervaring.
Emoties worden alleen "getriggerd" indien de impact groter is dan het schild. Dan komt de actie maar al te rauw binnen en we schikken. Omdat we geraakt worden op een zere plek. In die schrik, uiten we onszelf overbeladen.
Wat je dan ziet, is de verwarring van de innerlijke mens, die zichzelf probeert te herstellen en te rechtvaardigen. Deze fase van verwarring en herstel, waarin het individu schaamte kan ondervinden, boosheid of wanhoop, is wat onterecht als emotie wordt aangeduid.
Het is een overgeleverd zijn aan onbekend terrein in onszelf. Hier heeft het fictieve filter gefaald.
Dit onbekende terrein geeft een plotselinge dosis onzekerheid, en het is niets minder dan deze onzekerheid waarin je stomme onnadenkende acties begaat. Centraal staat; VERWARRING

Ik heb ooit de emotie beschreven als "de verrader van onze pseudo-persoonlijkheid" Daar sta ik nog steeds achter.

Samenvattend;
Emotie-drift
Met onzekerheid raak je nooit vertrouwd. Zodra we plotseling het contact met het 'zelf', verliezen, ontstaat verwarring. Niemand kan altijd voorzien wat de dag zal brengen, maar we maken een inschatting. Altijd en overal. Soms schatten we verkeerd, en komt er een actie binnen op een manier die ons doet schrikken. In die verwarring schrikken we van onze kwetsbaarheid, en ben je even blootgesteld en onbeschermd. Herstellende doe je de raarste dingen.

verwachte emotie
Herkenning is misschien wel het fijnste wat een mens kan ervaren. Het zegt ons dat we op het goede spoor zitten. Het bevestigt ons. In die dankbaarheid uiten we ons beladen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kritisch = analytisch