zaterdag 22 mei 2010

De gezond & wel winkel

De winkeltjes rukken op, soms ter grote van een kleine supermarkt. Het is de gezond & wel winkel. In eerste instantie leuk, je kunt er echt gezonde producten kopen. Reform producten, dieëtvoeding, kruiden, eco-producten enz enz.
Het leukste vind ik die simpele dingen zoals rijstvlokken, lecithine, zemelen, gedroogde abrikozen, vijgen, bessen, pitten, oliën, muesli en vruchtendranken. Dagelijkse voeding, wat je niet zo snel aantreft in de supermarkt. De eco granen, brood beleg, gedroogde vruchten en biologische dranken.
Ik kom er graag, al was het alleen al om het zuivere gevoel, omringt te zijn met kwaliteitsvoeding, en de lekkere geur die er altijd hangt. Het zachte licht, en natuurlijke kleuren. Verwacht niet dat je snel geholpen wordt, want er wordt aandacht aan de klant besteed. En hoe...
Nu komen we op een minpunt. En ik doel op de sfeer rondom deze winkeltjes. De klandizie. Het is jammer, maar er hangt een mix van spiritualiteit en natuurgenezing omheen. Dan sta ik met mijn pak soja-eiwit te wachten, en kan het niet verhelpen dat ik ook hoor wat er gezegd wordt. Ik sta dan stomverbaasd te luisteren, naar de flauwekul die er verteld wordt. Mensen die er komen, zo heb ik het idee, die denken vaak dat ze iets mankeren.
Zo zei de mevrouw van gister, die samen met haar moeder, een vrouwtje van rond de 72 jaar, dat ze reageert op suikers. verder hield haar lichaam koper vast. De vrouw achter de bali, inmiddels de status verkregen als arts, vond het natuurlijk allemaal erg herkenbaar. Deze trok conclusies op gronden, waar een geleerde mol nog geen gang zou durven graven. Het mens voor de balie vertelde de raarste verhalen, en haar moeder met handen op de wangen, viel van de ene verbazing in de andere. Ze keek zo nu en dan naar de deskundige blik van de eigenaresse, die in een paar zinnen het deterministisch gat van onkunde op het gebied van het menselijk lichaam opvulde.

Elke zelfverzonnen diagnose die de veroudering ontkent, wordt gesteund en verholpen met te dure preparaten. Die doosjes van €30.- waarop te lezen staat dat het middel al 10 jaar wordt toegepast in Scandinavië, en ene natuurarts erbij zweert. Dat is toch voldoende bewijs? Neem daarbij de overtuiging van de verkoopster, in een sfeertje van esoterie, en je hebt gewonnen van de wetenschap.

Het is jammer dat het weer zo moet. Is er dan nooit een middenweg, vraag ik me af? Waar genoegen wordt genomen met de kwaliteit en voedselkeuze, het ruime assortiment van producten. Waarom moet er weer zoveel gehannes omheen, pseudo wetenschappelijke lulkoek. Waar mensen denken dat hun lichaam, buiten het feit dat er allergieën zijn voor gluten en weet ik wat, iets speciaals nodig heeft om bepaalde gifstoffen kwijt te raken. Bio drain de-tox

"Ondersteuning voor het lichaamseigen vermogen om afvalstoffen te verwijderen"

Dit betekent voor veel mensen dat die capsules hun lichaam reinigen. Te denken aan een stofje, die grijpt het gif beet, en hupsa, naar buiten ermee.
Ik overdrijf niet, zo abstract is het gemiddelde begrip over deze producten. Het is duur, peperduur, en hoop betaalt de prijs. Hoop op een beter gevoel, hoop op meer aantrekkingskracht. Feit is, dat de zin hierboven, helemaal niets betekent. Ondersteuning.., een kop thee of glas water vallen ook in die categorie.
Het begint op religie te lijken, maar dan die van voeding. Voedsel met speciale meerwaarde. Maar het blijven ingrediënten. Die mevrouw die dacht dat haar lichaam metalen vasthield, weet waarschijnlijk niet welke functie die ijzer of koper vervult in haar lichaam. Het is horen en zeggen, en meestal in de vorm zoals het christendom werd vertaald door de parochie. Geen mens destijds sprak Latijn. De interpretatie van de bijbel was geheel overgeleverd aan de fantasie van de predikant. Dat is er nu gaande in de gezond & wel winkel. En iedere keer sta ik versteld van de verhalen. Dan begint er een stem te praten in me kop. Die geeft die mevrouw dan antwoord. Een eerlijk antwoord. Maar goed dat ik dat denk, en mijn mond houd. Waar bemoei ik me mee.
Nee voor mij geen Hans Teeuwen, Joep van het Hek, of wie dan ook. Wie een beetje verstand van biologie en het menselijke lichaam heeft, dan is de wachtrij van de gezond & wel winkel, het beste toneel voor nonsens en grappen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kritisch = analytisch